Една от последиците на ината на Гешев е това, че въпросът

...
Една от последиците на ината на Гешев е това, че въпросът
Коментари Харесай

Съдебната реформа е пред скоби за Плана за възстановяване

" Една от последствията на ината на Гешев е това, че въпросът за правосъдната промяна е изнесен пред скоби и е наложителна причина, предусловие въобще да се върви напред към Плана за възстановяване и резистентност. " Този коментар направи пред БНР министърът на правораздаването Надежда Йорданова.

По думите й казусът с основния прокурор не търпи никакво отсрочване.     

Йорданова очерта незабавните ограничения в областта на правораздаването с небосвод три месеца.

" На първо място това е преструктурирането на КПКОНПИ, отделянето на антикорупционната функция спрямо функционалността за лишаване на нелегално добито имущество, като антикорупционната функционалност ще бъде укрепена, засилена с повече пълномощия, само че и с повече гаранции против злоупотребите на съответния орган. "

Според Йорданова неналичието на резултати в битката с корупцията се дължи частично на " изборното деяние на комисията " Цацаров ", а въпреки това отправените от тази комисия сигнали до прокуратурата ни изправят пред ситуацията дали тя ще реши да работи и да проверява или „ още веднъж ще отмести досието настрана и ще я не помни “.

Втората линия на деяние е обвързвана с промени в Закона за правосъдната власт и в Наказателно-процесуален кодекс, разясни правосъдният министър.

" Ще въведем поетапно опцията за обжалване на отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства, с други думи да се апелират отводите на прокуратурата да позволява следствие. Това ще става пред правосъдна инстанция. Ние не трябва да отворим тази опция безпределно, за всички вероятни отводи на прокуратурата, а само за тези, които имат висока степен на публичен интерес, по-висока степен на социална заплаха. "

Третата линия е свързана с избора на нов правосъден инспекторат, посочи Йорданова и дефинира това като " комплицирана политическа задача ". 

В момента се разискват разнообразни модели по какъв начин магистратът, който управлява следствие против основния прокурор, да бъде определен по този начин, че да не бъде в професионална взаимозависимост от основния прокурор, уточни Надежда Йорданова.

" Има няколко модела. Съвсем скоро ще ги видите. Най-добрият модел е смяна в Конституцията. Не сме се отказали от тази концепция и ще работим, с цел да реализираме консенсус за това. "

Има модели, които даже да не са най-радикалните, са достатъчно ефикасни, с цел да отворят вратите за сходни дейности на законодателно равнище, съобщи Йорданова.

Главният прокурор Иван Гешев не дава отговор на условията за заемане на длъжността и не се оправя със своите пълномощия, както изискват законът и етичният кодекс, безапелационна е Надежда Йорданова.

" Ще упорствам, откакто завърши конституционното дело, да се прегледат сигналите против Гешев. Имам подготвеност да подам и нови. "

Бюрократичната престрелка сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата би трябвало да спре и всеки би трябвало да си свърши работата, означи още министърът на правораздаването. 

Относно Висш съдебен съвет Надежда Йорданова разяснява, че " колкото по-бързо освободят от себе си обществото, толкоз по-добре за всички ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР